DÜNYAMA RENK KATANLAR

26 Aralık 2014 Cuma

HOBİ BAHÇECİLİĞİ YAPANLARA İPUÇLARİ


 
- Domates ekerken, açtığınız çukura iki avuç ısırgan otu ve bir muz kabuğu parçalayıp koyarsanız, azot ve potasyum ihtiyacını karşılarsınız.



- Domates ekerken yine açtığınız çukura bir iki yumurtanın kabuklarını parçalayıp koyarsanız, mikroorganizmaların parçalamasıyla ileri dönemde kalsiyum ihtiyacını görürsünüz.



- Domates ekerken, yanına kadife çiceği ve turp ekerseniz ‘nematodları’ uzaklaştırırsınız.



- Domateslerinizin altına bolca fesleğen ekerseniz, bir çok zararlıyı uzaklaştırırsınız.



- Yükseltilmiş sebze yatakları ve yükseltilmiş sebze yastıkları, domates gibi sebzelerin sevdiği tarz üretim yerleridir.



- Balık artıklarını bahçenizin bir köşesine gömerseniz, sezon başında size çok iyi bir toprak olarak geri döner.



- Dal parçalarını küçük parçalar haline getirip, üzerine mikoriza mantarı ve yoğurt-pekmez karışımından elde ettiğiniz laktik asiti dökerseniz, daha hızlı parçalanıp, çok iyi bir ‘sebze üretim metaryali elde edersiniz.



- Mikoriza mantarlarını, sebze köklerine dökerseniz, oluşturucağı hifler aracılığıyla, hem topraktaki bitki besin maddelerini ve suyu bitkiye daha hızlı taşır hem de nematodlar bu bariyeri aşamaz.



- Saksıda ekim yapıyorsanız, dibine bir miktar çakıl taşı, üzerine paslanmaz demirden geçirgen bir kafes koyarsanız, drenaj sorunlarınızdan kurtulursunuz.



- Tohum çimlendirirken, ‘karanlık isteyen’ ve ‘ışık isteyen’ tohumlardan hangisi olduğunu iyi tespit edin... çimlenme sorunun bir çoğu bu yüzden olur. Mesela maydanoz soğuklama isteği olan bir tohumdur, çimlenmesi için bu soğuklanma zamanı geçirmesi gerekir.


- Biber tohumlarını, bir litre suya 6-7 aspirin eritip bir süre beklerseniz mesela 8 saat gibi, çimlenme konusunda çok daha rahat edersiniz. 


Şimdilik aklıma gelenler bunlar...  demiş  YENİ ANADOLU HABER GAZETESİNDEN MURAT ÖZYILDIRIM



:)



Hiç yorum yok: